Kinesiotaping
Bas Verheijen maakt sinds 2001 gebruik van de mogelijkheden die kinesiotaping biedt. Hij behoort hiermee bij de eersten in Nederland die van deze methode gebruik maakt.
Curetape, ook wel bekend als kinesiotape, maakt gebruik van de elasticiteit van de tape ten opzichte van de elasticiteit van de huid. Hierdoor heeft de Cure Tape een soort liftende werking op de opperhuid.
Er ontstaat zo meer ruimte in de onderliggende laag, waar allerlei zenuwuiteinden, bloed- en lymfevaatjes liggen.
Hierdoor kunnen bloedcirculatie en lymfeafvoer herstellen,
de druk op pijnreceptoren neemt af, de ervaren pijn vermindert vaak onmiddellijk.
De tape bevat geen medicijn, het mag nat worden en heeft een 24 uurs werking. Ook is het er in vele kleuren die allemaal dezelfde elasticiteit hebben.
Kinesio taping kan oplossing bieden bij hooikoorts
Ongeveer 20% van de Nederlandse bevolking heeft last van hooikoortsklachten. Deze klachten beginnen vaak in de lente door het stuifmeel van bomen, grassen en planten. Het menselijk lichaam vormt automatisch antistoffen tegen stuifmeel, maar bij iemand die last heeft van hooikoorts reageert het lichaam heel heftig. Het afweermechanisme reageert sterk waardoor de slijmvliezen veel meer slijm gaan produceren hetgeen een reeks van klachten veroorzaakt zoals een loopneus, niezen, verstopte neus, branderige- of traanogen. Zelfs vermoeidheid en koorts zijn vaak gehoorde problemen. Het komt soms voor dat mensen het hele jaar door last hebben van hooikoorts.
Bas Verheijen een van de kinesiotapers van het eerste uur van Nederland, past een tape toe die de de hooikoortsklachten sterk kan verminderen of zelfs ervoor kan zorgen dat iemand klachtenvrij het seizoen doorkomt. De resultaten zijn spectaculair en het is een gemiste kans om deze tapemethode niet toe te passen bij iemand met hooikoorts.
Hoe kan kinesiotaping bij hooikoorts werken?
Net zoals door een bindweefselmassage invloed kan worden uitgeoefend op segmentale relaties binnen het lichaam, heeft een behandeling met kinesiotape ook effect op de segmentale structuren met als voordeel dat tapen een 24- uurs behandelmethode is.
De behandelmethode voor tapen bij C.O.P.D.- en bij hooikoorts-patiënten komen met elkaar overeen omdat beide keren de uitwerking van de tape, via de segmentale relatie van de huid waarover de tape wordt aangelegd, met de pleurae, bronchiën en longen verloopt.
Na één keer tapen is er sprake van een nawerking gedurende een kortere of langere periode (meerdere weken). Bij chronische klachten kan de tape opnieuw gezet worden. C.O.P.D. patiënten geven aan dat ze over meer longinhoud beschikken en dat ze minder medicijnen nodig hebben.
Andere indicaties voor kinesiotaping kunnen zijn:
Het gehele bewegingsapparaat is met de tape behandelbaar. De mogelijkheden voor schouder en knieklachten zijn zeer goed.
Er komen steeds meer mensen met gewrichtsklachten langs, die zich preventief laten intapen met curetape voorafgaand bijvoorbeeld aan een toernooi, een lange autorit of een wintersportvakantie.
De toepassing na operaties is vaak waardevol, omdat er minder pijn is en meer vertrouwen in het geopeerde lichaamsdeel. Hierdoor worden betere voorwaarden geschapen om met oefentherapie te starten.
Al werken we al sinds 2001 met deze methode, toch blijft het voor ons elke keer verbazingwekkend wat deze tape via de huid “losmaakt.”
De tapemethode zal in de toekomst op basis van de resultaten in de kliniek een gewild onderwerp voor wetenschappelijk onderzoek zijn.