COPD

Wat is COPD?

COPD is een longziekte waarbij uw longen zijn beschadigd. Ademen is moeilijker en u heeft minder energie. De afkorting COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease (Chronische Obstructieve Long Ziekte).

Als u COPD heeft ademt u moeilijker omdat uw longen beschadigd zijn. U heeft minder zuurstof. Daardoor kunnen normale dingen lastig zijn. Zoals traplopen, boodschappen doen of aankleden.Uw longen kunnen niet voldoende zorgen voor een goede ademhaling. Vergelijk het met een tankwagen waar zo’n tienduizend liter zuurstof in kan. Een gezonde volwassene heeft ongeveer die hoeveelheid zuurstof per dag nodig. Bij COPD lukt het soms maar om een halve tankwagen per dag in- en uit te ademen.

Samenwerking binnen het Gezondheidscentrum Chaam

Binnen het Gezondheidscentrum Chaam werken we nauw samen om voor u zorg op maat te kunnen leveren. We stellen de patiënt centraal en kijken per individu wat voor hen de beste behandeling is. Klachten met betrekking tot COPD kunnen op verschillende vlakken benaderd worden. Hieronder kunt u meer lezen wat elke discipline voor u kan doen. Wil u meer weten? Neem dan contact met ons op of maak een afspraak.

Fysiotherapie, uw specialist in beweging!

U kunt bij ons advies krijgen over gezond bewegen en komen sporten onder begeleiding van een fysiotherapeut. Bewegen is onder andere belangrijk om uw conditie te behouden en uw spierkracht te vergroten maar er zijn nog meer positieve invloeden.

Door beweging houdt u uw conditie op peil, raakt minder snel vermoeid

  • Sneller herstel na een infectie
  • Voelt zich minder benauwd na inspanning
  • Spieren die getraind worden hebben geleidelijk minder zuurstof nodig, dit zorgt dat u minder benauwd wordt.
  • Beweging goed tegen de bijwerkingen van bepaalde medicijnen, zoals corticosteroïden, die kunnen leiden tot zwakkere spieren en botontkalking.

Ongezonde voeding en over- of ondergewicht zorgen voor achteruitgang van uw conditie. Het is dus zaak om ook hier op te letten.

Training kan ook een positieve invloed hebben op andere aandoeningen die vaak voorkomen in combinatie met COPD zoals cardiovasculaire aandoeningen, diabetes en perifeer vaatlijden.

Diëtetiek 06-43425690

Als ABCdietist kijken we naar het huidige gewicht en de vetvrije massa index (heeft iemand voldoende spiermassa of moet deze vergroot worden).
Zo kunnen we berekenen wat iemand aan voedingstoffen nodig heeft en kijken we samen wat er aangepast zou kunnen worden in de  huidige voeding.
Spieropbouw kan alleen samengaan als de voeding voldoende bouwstoffen bevat en er spierversterkende oefeningen gedaan worden.
Beweging en voeding kan niet zonder elkaar bij COPD.
Vermoeidheid en benauwdheidsklachten kunnen er ook voor zorgen dat iemand minder trek heeft om te eten of dat er geen energie meer is om een maaltijd te bereiden. Hierbij kan de ABCdietist tips geven zodat u toch kan blijven genieten van eten.