Plasproblemen komen op alle leeftijden voor. In de meeste gevallen worden klachten veroorzaakt door het niet goed functioneren van de bekkenbodemspieren. Dit kan bijvoorbeeld tijdens of na de zwangerschap ontstaan of tijdens de overgang, maar kan ook andere oorzaken hebben. Je moet dan vaker plassen, maar je kunt ook gedurende de dag last hebben van urineverlies. Tevens kun je veel aandrang hebben om te plassen, vaak naar de wc gaan, moeite hebben om te plassen, geen leeg gevoel hebben na het plassen of pijn hebben tijdens of na het plassen.
Vaak wordt gedacht dat incontinentie alleen bij oudere vrouwen voorkomt. Het tegendeel is waar.
Vaak wordt gedacht dat incontinentie alleen bij oudere vrouwen voorkomt. Het tegendeel is waar. Er zijn twee soorten urineverlies: de inspanningsincontinentie (stress urine incontinentie) waarbij je urine verliest tijdens het lachen, niezen of sporten. Dit kan zijn door het niet goed functioneren van de bekkenbodem, waarbij er sprake kan zijn van een verminderde kracht of het niet coordinatief aanspannen.
De tweede vorm is aandrangincontinentie (urge incontinentie). Hierbij verlies je urine bij aandrang om te plassen. Vrouwen met deze vorm van incontinentie verliezen urine voordat zij het toilet kunnen bereiken. Dit probleem kan veroorzaakt worden door een te actieve blaasspier of door niet goed werkende bekkenbodemspieren. Verschillende oorzaken kunnen hieraan ten grondslag liggen.
Veel voorkomende planklachten bij vrouwen
- De plas moeilijk of niet in kunnen houden
- Nadruppelen
- Na het plassen het gevoel hebben dat de blaas niet helemaal leeg is
- Steeds terugkerende urineweginfecties
- Vaak en kleine beetjes plassen
- Moeten persen tijdens het plassen
- Een branderig gevoel tijdens het plassen
Wat kunnen bekkenfysiotherapeuten voor u betekenen?
Door middel van een uitgebreid vragengesprek kunnen we bepalen of de bekkenbodem een eventuele rol speelt bij de klachten. Indien gewenst en nodig volgt er een (inwendig) onderzoek. Na het vragengesprek en het onderzoek zoeken we samen naar de beste behandelmogelijkheid.
Behandelmethodes die we kunnen toepassen:
- Advies en uitleg
- Inzicht geven in klacht
- bekkenbodemspiertraining
- toilethouding
- ontspanningstherapie
- myofeedback/EMG
- PTNS
- FES
Voor mer informatie of het maken van een afspraak kunt u contact opnemen met De praktijk op 0161-492232 of mailen naar info@pmc-derpaktijk.nl